Mogen we jullie voorstellen aan de hoofdpersonen van dit project: de tweeling Tim en Tamara. Om hen draait het allemaal in de verhalen van: Op avontuur op Ameland draait. Ze zijn zoon en dochter, kleinzoon en kleindochter van Tiemen Altenburg junior én senior. Hun vader en opa zijn beide notarissen in Amsterdam. Hun moeder, Vera Altenburg, is violiste bij het Concertgebouworkest. Hun ouders kochten de Visschershut, vlakbij het Kobuspad in Nes. Iedere vakantie komt dit gezin naar Ameland.

Verder willen we jullie voorstellen aan Sipriaan Visser, alias opa Sippelaar, oud-zeekapitein. Hij heeft over de hele wereld gevaren. Hij was een walvisvaarder, een duiker, een bergbeklimmer, maar nu is hij gewoon weer een Amelander. Hij is wel oud, maar als je denkt dat hij een duf oud opaatje is dan heb je het mooi mis….
Hij heeft als levensmotto: het leven is langer dan je denkt! Dan is er nog
Tante Trijn, die het huisje van Opa Sippelaar schoonmaakt. Opa Sippelaar
helpt haar met het maken van hokjes voor de dieren in nood, die iedereen bij
tante Trijn binnen brengt.

Ook kennen jullie oma Renske, opa Jacob en hun kleindochters Amy en Ilse nog niet. Opa Jacob is de broer van opa Sippelaar en heeft een winkeltje in Nes. Bij Jacob en Renske kun je van alles kopen: van appeltjes tot rolschaatsen en van boerenkool tot suikerspinnen.

Ook kennen jullie oma Renske, opa Jacob en hun kleindochters Amy en Ilse nog niet. Opa Jacob is de broer van opa Sippelaar en heeft een winkeltje in Nes. Bij Jacob en Renske kun je van alles kopen: van appeltjes tot rolschaatsen en van boerenkool tot suikerspinnen.

Deze verhaallijn is de rode draad door dit heemkundeproject. Samen met de hoofdpersonen horen de leerlingen de mooiste verhalen en ontdekken ze alles over dit spannende eiland. Van oost naar west, van de Kooi tot Hollum, van zeehond tot rode bosmier, van Ritskemoai tot Hidde Kat, van vroeger tot nu, het hele jaar rond.

De kinderen worden spelenderwijs aangemoedigd om zelf op avontuur te gaan. Alle zintuigen komen aan bod. Ieder stukje van het eiland wordt verkend. In ieder seizoen biedt het eiland een schat aan ontdekplekken waar je kunt spelen, leren, wandelen, proeven en genieten. De boodschap van dit project is helder: ‘Trek oude kleren aan en ga d’r op uut. Op avontuur!’

Samen met Tim en Tamara duiken de leerlingen in het verleden van het eiland, met al zijn tradities en gebruiken, en zullen ze de historie van hun eigen cultuur (her)ontdekken. Bovendien valt er voor veel eilander kinderen ook nog heel veel te ontdekken over hun naaste omgeving. De kinderen zullen de verscheidenheid van het eiland leren kennen en waarderen. En de natuur leren respecteren.

Als beloning lezen de kinderen uiteindelijk de ontknoping van een boeiend verhaal. Welk geheim houdt opa Sippelaar verborgen? En… wellicht is de tweeling toch Amelandser dan ze zelf hadden gedacht?